четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaINFODANAS LEŽU PARE OD BESPLATNIH AKCIJA TELEKOMA

DANAS LEŽU PARE OD BESPLATNIH AKCIJA TELEKOMA

Telekom Srbije danas isplaćuje dividendu u ukupnom bruto iznosu od 4,16 milijardi dinara, objavljeno je na Centralnom registru hartija od vrednosti

Praktično, stiže još novca od besplatnih akcija. Novac će dobiti, i država kao većinski akcionar, ali i mali akcionari.

Građani koji imaju pravo na besplatne akcije svojevremeno su dobili po 31 deonicu kompanije Telekom. Njima u međuvremenu nisu mogli da trguju na berzi, ali po osnovu svake deonice do sada su dobijali dividendu. To će biti slučaj i sada, tačnije danas kada će kompanija Telekom isplatiti dividendu svima akcionarima.

Za 31 deonicu, koliko ih poseduje najveći broj građana, treba računati na tačno 137 dinara neto.

– Dividende će biti isplaćene svim akcionarima, a iznos zavisi od broja akcija koje svaki akcionar poseduje. Neto iznos dividende po jednoj akciji iznosi 4,42 dinara. Akcionarima Telekoma Srbija koji imaju po 31 akciju (najveći broj građana) biće isplaćena dividenda u iznosu od 137 dinara neto – potvrdili su nedavno u Telekomu za „Blic Biznis“.

Kako navode, akcionaru Republici Srbiji dividenda će biti isplaćena po državnim instrukcijama, a svim ostalim akcionarima preko Centralnog registra hartija od vrednosti. Imajući u vidu ranije iskustva sa isplatom dividende građanima, oni bi na svojim računima novac mogli da očekuju sutra.

Telekom Srbija ima milijardu akcija od čega domaća fizička lica imaju 218,8 miliona akcija, a strana fizička lica 33,4 hiljade akcije.

Neto dividenda za te dve kategorije iznosi 4,42 dinara po akciji.

Dividenda za domaća pravna lica koja imaju 3,3 hiljade akcija je 5,2 dinara u neto iznosu.

Kako do novca

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende. I novac dobijate odmah. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

Ono što je važno znati jeste da ukoliko podignete novac od dividende ne gubite pravo na akcije. To praktično znači da po podizanju novca od dividende, ostajete vlasnici akcija, a po osnovu kojih i nadalje imate pravo na isplatu nove dividende, što kompanije praktikuju da rade svake godine. Iznos dividende zavisi od dobiti kompanije.

S druge strane, novac od akcija moguće je dobiti samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već kada vaše akcije budu prodate, a tome informaciju takođe možete dobiti u Pošti.

Važno je znati da u slučaju da prodate deonice, gubite pravo i na dividendu i na akcije.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR