субота, април 20, 2024
NaslovnaINFODa praštamo i da sarađujemo, samo tako možemo da pobedimo krizu!

Da praštamo i da sarađujemo, samo tako možemo da pobedimo krizu!

Vladika mileševski Atanasije poručio je danas, u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima lokalne samouprave i Islamske zajednice u Priboju, da je važna izgradnja puteva i fabrika, ali pre svega izgradnja čoveka i zajednice ljudi, pozivajući se na reči patrijarha Pavla da samo ako svi budemo sarađivali, bez obzira na razlike, možemo da pobedimo krizu.

Vladika je zahvalio predsedniku Srbije na dolasku u Priboj, dodajući da je današnji sastanak u tom gradu „dobro sabranje, sa dobrim namerama“.

Zahvalio je Vučiću što često govori o gradnji puteva, fabrika, jer je, kaže, očigledno da želi da u svakom pogledu taj prostor zemlje napreduje.

 

U tom smislu, zamolio je predsednika da se ubrza izgradnja puta od Prijepolja do manastira Mileševe, u susret obeležavanju jubileja 800 godina te srpske svetinje, kao i uređenje reke Mileševke.

Dobio je odgovor da se sa tim projektom malo kasni, da se ne bi prvo gradio put, koji bi se kasnije razbijao zbog kanalizacije, ali da će se svakako taj posao ubrzati, kako bi što pre bio završen.

„Ubrzajte i Ministarstvo ekologije, to smo obećali kada smo bili u Prijepolju, a nismo još odmakli“, rekao je Vučić, na šta je v.d. direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak rekao da će „biti za tri meseca“.

„Do Vidovdana, vladiko, ako Bog da, biće završeno“, rekao je Vučić.

Vladika Atanasije, uz reči zahvalnosti, istakao je da je pored te izgradnje, važna pre svega izgradnja čoveka i zajednice ljudi.

„Radi se o izgradnji mira, čuvanju mira i sigurnosti. Mir i sigurnost su kvaliteti života bez kojih se ne može živeti, najviše je u tom pravcu svoje misli usmeravao i naš patrijarh Pavle“, rekao je vladika.

Podsetio je da je nekadašnji patrijarh Pavle govorio da mir zavisi od toga koliko smo ljudi, koristeći poređenje, koje je, kaže, svima blisko:

„Ako budemo ljudi, za sve nas na zemlji božjoj biće prostora, jer je zemlja božja dovoljno i široka i duga. Ako budemo neljudi, biće nam malo prostora i da nas je samo četvoro, kao što nas je bilo na počektu roda ljudskog. Zato treba da budemo ljudi da bismo delili zemaljski prostor, da bude mesta za sve nas“, rekao je vladika.

On je poručio da je greh ono što nagriza čovečnost, a nemir je samo jedan oblik te deformisanosti.

Kako kaže, osnovni vidovi greha su zloba, mržnja, ubistva, klevete, kao i ozlobljenost, koja je u službi zla.

„Zato je imperativ da praštamo, da ne budemo zlopamtila, da nadilazimo sebe same, kao ličnosti i sve neprijatne pojave prošlosti. Nadilaziti ih da se ne bi ponavljale“, rekao je vladika i podsetio da je i sam Isus Hrist, kada su ga raspeli rekao – „oče oprosti im, ne znaju šta rade“.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR