недеља, фебруар 25, 2024
NaslovnaSRBIJAЦензус три одсто, на листама 40 одсто жена

Цензус три одсто, на листама 40 одсто жена

Цензус на предстојећим пролећним изборима уместо досадашњих пет биће три одсто, а жене ће на локалним и републичким листама бити заступљене 40 одсто, одлучила је Скупштина Србије.

Посланици су изгласали измене и допуне Закона о избору народних посланика и локалним изборима које је поднела посланичка група Српске напредне странке (СНС), а којима се, између осталог, предвиђа смањење цензуса.

Шеф посланичке групе СНС-а у Скупштини Александар Мартиновић рекао је у начелној расправи да је владајућа странка смањење изборног цензуса са пет на три одсто предложила да би више странака било заступљено и да би се додатно оснажила улога парламента у политичком животу.

Посланици су изгласали и измене и допуне Закона о избору народних посланика и локалним изборима које је поднела посланица Демократске странке (ДС) Гордана Чомић, а које предвиђају заступљеност жена од 40 одсто на изборним листама.

Скупштински одбор је раније данас усвојио амандман посланице СНС-а Марије Обрадовић којим се прецизира боља позиција за жене на изборним листама.

Њеним амандманом је прецизирано да „међу сваких пет кандидата по редоследу на листи (првих пет места, других пет места и тако до краја) мора бити најмање по два кандидата припадника оног пола који је мање заступљен на листи“.

Одбор је раније усвојио и амандман председника Странке правде и помирења Муамера Зукорлић којим се дефинише да РИК може, а не мора да тражи потврду односно мишљење националног савета да ли је нека странка – странка националне мањине.

Такође је усвојен амандман посланика Савеза војвођанских Мађара (СВМ) који каже да политичке странке и коалиције националних мањина могу да учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од три одсто гласова, при чему се приликом расподеле мандата применом система највећег количника резултати изборних листа странака мањина увећавају за 35 одсто.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR