Cene nafte u regionu ponovo skaču: Kod komšija gorivo poskupelo, a evo šta očekuje srpske vozače

Nakon dve nedelje pada, od juče su na benzinskim pumpama u Hrvatskoj ponovo poskupele sve vrste goriva.

Jedan od razloga svakako je i rast cene nafte na svetskim tržištima tokom prošle sedmice, a analitičari očekuju da bi takav trend trebalo da se nastavi i u narednom periodu.

Na pumpama u Srbiji za sada nema značajnijih promena u cenama goriva, a ne bi ih trebalo biti ni do kraja godine.

Gorivo u Srbiji poskupelo je od početka jula za 12 do 15 dinara po litru, pa se tako na srpskim pumpama ovih dana benzin može kupiti za 136-137 dinara, a dizel za oko 144 dinara. Krajem juna benzin je koštao 123 dinara, a litar dizela oko 132 dinara.

U Srbiji istovremeno raste tražnja za gorivom i smanjuju se zalihe. Tako su očekivanja da će sa rastom privredne aktivnosti i oporavkom ekonomije rasti i cena nafte, mada poznavaoci prilika u ovoj oblasti ne očekuju značajnije promene do kraja godine.

Kažu i da objašnjenje postoji i da se ono krije u odgovoru na pitanje koliko na litar goriva utiče berzanska cena, a koliko državni nameti.

– Cene se razlikuju od zemlje do zemlje i zavise od uslova poslovanja i razvijenosti tržišne konkurencije. Kada se porede cene goriva u pojedinim zemljama, treba imati u vidu da u ovoj vrsti proizvoda veliki deo cene čine državne dažbine. U našem slučaju je to više od 60 odsto, tako da bez obzira na uticaj globalnog tržišta na cene goriva u pojedinim zemljama redosled zemalja se ne menja, tačnije menja se kada država poveća ili smanji dažbine – rekao je Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS.

Leave a Reply