CENE NAFTE NA NAJVIŠIM NIVOIMA OD MARTA Vakcina “budi nadu” o normalizaciji privrede

Na svetskim tržištima su cene nafte porasle i prošle nedelje, šeste zaredom, jer se trgovci nadaju da će se uskoro, zahvaljujući vakcini protiv kovida-19, privredna situacija normalizovati, a potražnja za “crnim zlatom” porasti.

Cena barela na londonskom tržištu prošle je nedelje porasla 1,5 odsto, na 49,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 0,7 odsto, na 46,57 dolara.

Ovaj rast je najduži pozitivni niz od juna, piše Seebiz.

Tokom nedelje cena barela na londonskom tržištu dosegnula je i 51 dolar, što je njen najviši nivo od prvog dela marta i izbijanja korona-krize.

Cene su u usponu od kada su objavljene vesti o razvoju prve vakcine protiv korona virusa, što je podstaklo nadu da će se uskoro privredne aktivnosti u svetu normalizovati, a potražnja za “crnim zlatom” porasti.

Vakcinisanje je prošle nedelje počelo u Britaniji, a ovih se dana očekuje i početak vakcinacije u SAD.

Podsticajno na cene utiču i očekivanja da će uskoro američki Kongres prihvatiti nove podsticajne privredne mere. Doduše, republikanci i demokrate još nisu postigli dogovor, no analitičari kažu da će dodatni paket podsticajnih privrednih mjera biti usaglašen pre ili kasnije.

U međuvremenu su zbog daljnjeg brzog širenja korona virusa mnoge savezne države u SAD, među kojima i Kalifornija, uvele nove restriktivne mere, što će usporiti oporavak privrede od korona-krize.

Stoga su na kraju nedelje cene nafte izgubile deo dobitaka od prethodnih dana.

BLIC