уторак, април 23, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEЧЕКАЈУЋИ МУЗЕЈ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ

ЧЕКАЈУЋИ МУЗЕЈ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ

Синоћ је, изложбом учесника 45. сазива Колоније „Милешева“, који су током августа прошле године боравили у Пријепољу, и званично почео са радом овогодишњи уметнички сазив. Они ће до краја седмице, како каже историчарка уметности, Јулка Маринковић бити „изложени“ експресивној синтези природе, духовности, културе, традиције и уметности, које баштине пријепољска средине и шира регија. Овај креативан спој ће наредне године резултирати новим уметничким делима која ће бити сублимација виђеног и доживљеног.

Изложбом радова прошлогодишњих учесника и учесница Уметничке колоније „Милешева“ у галерији Дома културе у Пријепољу стављена је тачка на 45. сазив, а са радом је званично почело 46. издање једне од најзначајнијих културних манифестација у Србији.

Фотографија корисника DOM KULTURE PRIJEPOLJE

У Великој галерији Дома културе своје радове пријепољској публици представили су: Миодраг Драгутиновић, Станко Зечевић, Ирвин Масличић, Даниел Премец, Јулијана Протић, Свен Стилиновић, Томислав Тодоровић, Нела Хасанбеговић, Џенан Хаџихасновић и Славко Живановић.Фотографија корисника DOM KULTURE PRIJEPOLJE

Током прошлогодишњег боравка у Пријепољу уметници и уметнице понели су добре утиске на основу којих су створили радове приказане на вечерашњој изложби. Од сваког уметника минимум по један рад остаће у легату колоније који броји више од 400 уметничких дела.

У оквиру рада Колоније, сваке вечери од 20 сати у Дому културе своје стваралаштво представиће овогодишњи учесници:  Десислава Христова из Бугарске, Слободан Кајтез, Мирослав Лазовић, Јованка Станојевић, Анђела Мујичић, Срђан Арсић и Давор Дукић из Србије, Душан Зидар и Полонца Ловшин из Словеније, Дарко Вучковић из Црне Горе и Саша Буквић из Босне и Херцеговине.

Фотографија корисника DOM KULTURE PRIJEPOLJEИзложби су присуствовала и два уметника из Кине који су присутнима, на лицу места, демонстрирали израду кинеског акварела.Фотографија корисника DOM KULTURE PRIJEPOLJE

Добродошлицу гостима и уметницима пожелео је Вељко Кијановић, в.д. директора Дома културе изражавајући задовољство што је ове године остварена сарадња и са ликовном колонијом из Вишеграда. Кијановић је изразио наду да ће она бити дуготрајна и успешна као што се показало „повезивање“ уметника пљеваљске и Колоније Милешева.

Поздрављајући присутне, уметнички руководилац Колоније „Милешева“ Горан Чпајак, истакао је да се пред посетиоцима налази изложба која се одликује „високим уметничким нивоом“ и да ће се руководство Колоније трудити да дела постану део музејске колекције, мислећи на иницијативу за оснивањем музеја савремене уметности у Пријепољу:

„Радимо на томе врло предано и чекамо моменат да се то реализује. Он ће сигурно доћи, ја се надам, врло брзо“, рекао је Чпајак.

 

Гости у овогодишњем сазиву била су и два кинеска уметника који су пред публиком демонстрирали древну кинеску технику сликања акварела на посебном пиринчаном папиру а један од чланова Савета Ликовне колоније Милешева, уметник, Јусуф Хаџифејзовић, представио је део своје познате инсталације „Продавница празнина“ којом отвара многа друштвена питања која су производ феномена савременог живота, пре свега интегритета и идентитета човека.

Сви учесници Колоније добили су сребрне медаљони са ликом Белог анђела, које је уручио Горан Чпајак.

Као и претходних година, учесници Колоније ће до суботе, када Колонија завршава са радом, сваке вечери у галеријском простору Дома културе представити колегама и заинтересованим грађанима, своје стваралаштво, интересовања, радове, пројекте и идеје које их инспиришу. На ове креативне сесије сви су добродошли.

Фотографија корисника DOM KULTURE PRIJEPOLJE

Пријепоље ИНФО

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR