понедељак, фебруар 26, 2024
NaslovnaINFOBrnabić: Obaveza i cilj Vlade je da omogući deci da ispune sve...

Brnabić: Obaveza i cilj Vlade je da omogući deci da ispune sve potencijale

PRIJEPOLJE –

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da je obaveza Vlade i cilj njene politike da se obezbede uslovi da sva deca ispune potencijale, kao i da je sledeća faza koju će rukovodstvo sprovesti brz i kvalitetan internet za svako mesto u našoj zemlji.video icon

Premijerka je prilikom posete Prijepolju, a povodom završetka projekta „Povezane škole – Koraci ka budućnosti“, koji je predstavljen u Domu kulture istakla da joj je naročito drago što u Prijepolju obelažavaju uspešan završetak projekta, kao i da su deca iz cele Srbije došla u ovaj grad kako bi pokazala vršnjacima sva dostignuća koja su postigli u okviru projekta u kojem su učestvovali.

„Danas su ovde deca iz Kraljeva, Beograda, Blaca i Ruskog krstura. Naša je obaveza da im obezbedimo da sutra rade poslove o kojima mi nismo mogli ni da sanjamo, i da budu u mogućnosti da se takmiče sa najboljima iz celog sveta, a oni to mogu“, rekla je Brnabić.

Kako je istakla, „zbog toga nam je važno da svaku našu školu opremimo internetom, i stoga danas slavimo taj uspeh“.

Ona je navela da će u Prijepolju do kraja 2024. godine biti pokriveno 11 naselja, odnosno da će brzim internetom biti opremljeno 1.847 domaćinstava sa 6.040 stanovnika.

Brnabić je podsetila da je sledeća faza projekta „korak u budućnost“ brz i kvalitetan internet za svako mesto u našoj zemlji.

„Do 2025. godine pokrićemo preko 99 odsto teritorije centralne Srbije. To je investicija od oko 500 miliona evra, a od toga polovinu će dati država“, rekla je ona.

Istakla je da se ne može očekivati od mladih ljudi da ostanu u svojim mestima ako nemaju internet, pošto im je uskraćena komunikacija sa vršnjacima iz drugih mesta, kao i pristup elektronskoj Upravi koja je potrebna njima i njihovim porodicama.

„U 21. veku internet je jednako važan kao struja i voda“, naglasila je Brnabić i dodala da je cilj da se svakom građaninu Srbije obezbedi da ima sve uslove da ostane tamo gde se rodio, ili tamo gde želi da bude ako se odluči da se iz grada iseli u neku mirniju sredinu.

Navela je da iz dana u dan vidi da se Srbija menja i da ide napred.

„Važno je da svi iskoristimo šansu da investiramo u mlade ljude“, rekla je ona. Premijerka se deci obratila rečima „ako vama deco ne omogućimo uslove mi ćemo biti krivi ako ne budete mogli da se takmičite sa vršnjacima u svetu“.

Takođe, ona se zahvalila timu koji realizuje projekat, kao i organizacijama koje ga podržavaju, i zamolila ih da se potrude da svi imaju jednake šanse, kao i da se potrude da doniraju više računara. Premijerka je istakla da je renoviraro preko 200 školskih objekata od poda do plafona, kao i da ima još mnogo škola koje čekaju na renoviranje.

„Kada neko nije ulagao 60 godine teško je da sve postignete za samo 10 godina. Naš prioritet su bile male sredine kako bi sprečili unutrašnje migracije“, rekla je Brnabić.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je odgovarajući na pitanje novinara o planovima za predstojeću školsku godinu istakla da na dostojanstvu profesora uvek mora da se radi.

„U ovoj godini ćemo imati ciljeve koji se odnose na dostojanstvo i empatiju. Spremni smo za početak godine u kojoj će dominirati novi segment rada, koji će se pored obrazovnog odnositi na vaspitni deo“, navela je ministarka.
Premijerka Brnabić je danas obišla karavan Digitalne ekspedicije i izložbu primera primene digitalnih tehnologija u obrazovanju.

Učesnici su predstavili premijerki interesantne projekte na kojima su radili, između ostalog i naočare koje zvučnom signalizacijom obaveštavaju slepe i slabovide ljude da nailaze na prepreku.

Uz premijerku, u poseti Prijepolju bili su ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš i predsednik Opštine Prijepolje Drago Popadić.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović posetio je danas, zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić Prijepolje povodom završetka projekta „Povezane škole – Koraci ka budućnosti“ i tom prilikom rekao da je brzim, bezbednim i pouzdanim interenetom pokriveno više od 3.800 školskih objekata osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

„Brzim, bezbednim i pouzdanim internetom pokriveno je više od 3.800 školskih objekata osnovnih i srednjih škola u Srbiji sa 35.000 nastavnih prostorija u kojima se školuje više od 730.000 đaka i radi preko 100.000 nastavnika i profesora“, istakao je Jovanović.

On je istakao da je petogodišnji projekat „Povezane škole – Koraci ka budućnosti“ bio izuzetno ambiciozan i zahtevan, kao i da je reč o prvom projektu sistemske izgradnje ove vrste u Srbiji.

„Svaka nastavna prostorija na većim lokacijama osnovnih i srednjih škola, ukupno 1.843 njih, je dobila lokalnu računarsku mrežu i internet, od kojih gotovo 1.000 lokacija ima ‘ultra fast’ optički internet, brzine veće od 300 megabita po sekundi“, istakao je Jovanović.

Ukupna vrednost projekta povezanih škola, kaže Jovanović, je 60 miliona evra, od čega je 35 miliona evra obezbeđeno iz budžeta, a dodatnih 25 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke.

„Ministarstvo će svake godine dodavati dodatnih dva miliona evra kako bi se razmnožavale dodatne internet veze i kako bi one ostale u potpunosti besplatne za škole“, rekao je Jovanović.

Dodao je da Vlada pre šest godina na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić postavila digitalizaciju i obrazovanja kao dva ključna prioriteta.

„Jedan od ciljeva nam je bio da naša deca digitalne veštine 21. veka počnu da koriste svakodnevno i da im one postanu sredstvo za učenje, usavršavanje i zabavu. Da prate trendove četvrte industrijske revolucije, ali i da se trudimo da digitalno društvo u Srbiji bude ujedno bezbedno digitalno okruženje“, ukazao je ministar.

Jovanović je rekao da želi da se svaki deo Srbije ravnomerno razvija, kao i da svi mladi ljudi, bez obzira na svoje mesto prebivališta, dobiju jednake šanse i znanja kao njihovi vršnjaci u digitalno razvijenim sredinama.

Dodao je da se iz Ministarstva trude kontinuirano da unaprede onlajn platformu „Pametno i bezbedno“, čija se unapređena i redizajnirana verzija danas pušta u rad.

„Ovo je prvi i jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju“, rekao je Jovanović.

RTV / TANJUG

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR