четвртак, мај 23, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJE„Бошко Буха” на распродаји

„Бошко Буха” на распродаји

Аутор: Бранко Пејовић уторак, 29.01.2019. у 16:21
Rezultat slika za boško buha

Пријепоље – Дошло је време да се реши судбина некад масовно посећиваног, па деценијама запостављаног Меморијалног комплекса „Бошко Буха” на Јабуци код Пријепоља, и то – продајом.

Агенција за лиценцирање стечајних управника огласила је продају већег дела имовине, некад власништва Угоститељско-туристичког предузећа „Путник” из Пријепоља, које је у стечају. Ову прву продају заказали су за 28. фебруар у Београду.

Оронули и одавно закључани објекти на Јабуци, симболи револуције, пионирског полета и Титовог доба иду на добош. Не продају се, истина, споменици на том простору, проглашени осамдесетих година прошлог века културним добром од изузетног значаја, али судећи по огласу, купца би могли добити Спомен-дом „Бошко Буха”, пред којим је попрсје овог бомбаша, дрвени објекат Музеја пионира и омладине (без вреднијих експоната у њему), Дом културе с павиљонима, некадашњи хотел, као и земљиште у том комплексу смештеном на висоравни поред пута Пријепоље–Пљевља, у близини граничног прелаза ка Црној Гори.

Почетна цена за хотел, површине 4.770 квадрата, износи 53,2 милиона динара. Друга целина, наводи се у огласу, јесте објекат угоститељства Дом културе, а у оквиру њега неколико туристичких павиљона и вила, као и објекат Музеја пионира и омладине, све то по цени од око 30 милиона динара. Трећа целина је Спомен-дом „Бошко Буха”, са земљиштем на више катастарских парцела, по цени од око 14,8 милиона динара. Укупно, за понуђене објекте и земљиште треба издвојити 98 милиона динара.

Бити на врху, па пасти на дно, реченица је која описује судбину центра, подигнутог на месту где је Бошко Буха погинуо 1943. године. Донедавни директор пријепољског музеја Славољуб Бато Пушица, који је после четврт века вођења те установе пре месец дана отишао у пензију, причао нам је недавно о светлој прошлости овог комплекса.

– Прво је овде 1966. направљен пионирски спомен-дом акцијом „пионирског динара” и донацијама, на иницијативу пионира Пљеваља и Пријепоља. После су подизани споменици (велики бронзани споменик Бошку Бухи на највишој коти Јабуке, Алеја хероја са бистама ратника из свих република СФРЈ, споменик пиониру Слави Ковићу, попрсје Бошка Бухе пред спомен-домом), као и смештајни капацитети, омладинско насеље кроз које је за пет година прошло 14.000 младића и девојака сврстаних у 240 радних бригада (по њиховом одласку остало је осам павиљона и централна зграда). Од тада до распада Југославије овде су сваке године долазиле хиљаде ђачких екскурзија. Меморијални комплекс је 1986. добио статус непокретног културног добра од изузетног значаја, за који је надлежан Републички завод за заштиту споменика културе. Туристичка посећеност била је и разлог што је општина Пријепоље капацитете у комплексу тада предала на управљање „Путнику” – причао нам је о томе Пушица.

Али распад Југославије деведесетих година прошлог века био је погубан за овај центар. Престали су да долазе посетиоци и екскурзије, а овде су једно време биле смештене избеглице. Временом, објекти су затворени, док одавно закључане грађевине пропадају.

– Споменике у комплексу нико не може да продаје, они су културно добро и њих треба штитити, без обзира на то да ли ће остале објекте неко купити. Увек сам се надао и верујем да ће на Јабуку доћи неко ко ће обновити смештајне капацитете, да млади као некад долазе у ово место због здравог ваздуха и светле историје – каже сада о томе Славољуб Пушица.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR