четвртак, јул 25, 2024
NaslovnaCRKVE I MANASTIRIБогојављењска литија без пливања за Часни Крст

Богојављењска литија без пливања за Часни Крст

Због лоших временских услова и проглашења ванредног стања у општини Пријепоље ове 2023. године није било могуће организовати традиционално Богојављењско пливање за Часни Крст. Како се традиција не би прекидала управа храма Светог Василија Острошког је, по благослову Епископа милешевског Атанасија, одлучила да се, у четвртак 19. јануара 2023. године, одржи само Литија улицама града.

Тачно у 13.00 часова испред храма је, предвођена Епископом Атанасијем и уз звуке звона, кренула свечана Литија крећући се поред набујалог Лима. Свештеници су сву околину и присутни народ благосиљали Богојављењском водицом уз појање похвалних песама празнику.

По повратку Литије, пред храмом је одслужен краћи молебан за пријатно време и заштиту од штетних киша, а потом се Преосвећени Епископ Атанасије обратио сабраном верном народу: – Данас, на дан Богојављења ми се поздрављамо речима: Бог се јави! То је оно што нам је и најпотребније, да се Бог јави, да Њега чујемо, да Њега видимо, да осетимо Његово присуство, да се уверимо да је и Он учесник у нашим животима.

– Отворила су се Небеса и раширио се простор нашег живота, људског искуства, чак до неба, до бескрајних димензија небеских. Син Божији сишао је на земљу, обукао се у наш састав људски, у људску природу, да би завео ред. Ред у људској природи, у људском животу и у односима међу народима.

– Прво што је предузео јесте омивање наших грехова, очишћење људске природе, људског ума, срца, душе, јер, оно што је завело поремећаје, све аномалије, све болести, сва зла и страдања, оно што је проузроковало сукобе у самом човеку, у себи и међу људима и међу народима, јесте грех. Себичност људска, похлепа људска, ограниченост људска, помрачење разума, помрачење срца. И зато нам Господ показује шта треба свако да чини, да очисти своју душу од греха. А пошто човек не може сам, јер, за то је потребна снага, то нас сам Господ очишћава. Али не насилно, него тако што нас зове да се Њему приближимо.

– Само да се ми очистимо од греха нестало би свих оних повода и узрока за међуљудске сукобе и ратове. Онда би се и природа око нас сама по себи довела у бољи поредак, онда би и реке постале питомије, онда би биле и кише благе и у своје време, када је потребно, онда би сунце боље распоређивало своју светлост. Јер, због грехова људских и небеске силе су пореметиле своје односе.

– Бог је показао на данашњи дан, на дан Богојављења, да је могуће све довести у ред, са Њиме, са Богом. И зато смо ми данас извели ову Литију, овај вход, поред реке Лим, покропили овај простор Богојављењском чудотворном освећеном водицом, да по благослову Божијем, по благодати Божијој, Бог се смилује на нас, опрости нам наше грехе и опере их, и да и ове воде укроти.

– Бог нас зове да се укључимо у Његов план, у Његов програм. Он има најбољи програм, али тај програм не подразумева то да ми будемо пасивни и изван тога. Он, као најмудрији, тај програм је направио, а то је праведан живот, и зове нас да будемо учесници тога програма, не као посматрачи него као они који следе Бога у Његовој замисли и Његовим плановима, и да будемо у правом смислу деца Његова, народ Његов, народ Божији, рекао је Епископ Атанасије, поздрављајући и благосиљајући све присутне, да крепко и креативно учествујемо у Божијем плану.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде: Прегледач звучних записа

00:00

00:00

Користите стрелице горе/доле за повећавање или смањивање гласности.

Преузмите аудио датотеку

http://milesevskaeparhija.rs

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR