среда, мај 29, 2024
NaslovnaDEŠAVANJAАПЕЛ – ШУМСКИ ПОЖАРИ

АПЕЛ – ШУМСКИ ПОЖАРИ

Наступајући период екстремно високих температура веома ће погодовати настанку шумских пожара,  и самим тим повећаног присуства становништва у природи, у намери да се предупреди настанак већег броја шумских пожара, Министар Министарства пољопривреде и заштите животне средине апелује на грађанe да:

  • се одговорно понашају при одласку у природу,
  • не врше неконтролисано паљење ватре на отвореном простору у природи уколико та места нису за то предвиђена (видно обележена) и обезбеђена и
  • уколико уоче ватру на отвореном о томе одмах обавесте  МУП-Сектор за ванредне ситуације.

Такође, Управа за шуме овог министарства је наложила корисницима шума који газдују државним шумама да предузму појачане мере на заштити шума од пожара у складу са плановима заштите шума од пожара и прописима.

Током викенда припадници Одељења за ванредне ситуације Ватрогасно – спасилачког батаљона Пријепоље, интервенисали су на гашењу 25 пожара на територији општина Пријепоље, Прибој и Нова Варош. Укупно у марту имали су 80 интервенција, што је за пет пута више у односу на март прошле године.

Највише пожара на отвореном на којима су интервенисали припадници Одељења за ванредне ситуације Ватрогасно – спасилачког батаљона Пријепоље било је у Пријепољу, чак 11, у Прибоју девет и у Новој Вароши 5.

Од већих пожара издвajamo у Горњој и Доњој Дренови, Бродареву и Кошевинама.

Спаљивање суве траве и ниског растиња, као и ложење ватре у шумама и њиховој близини, строго је забрањено.

За сада у пожарима нису били угрожени људски живота, али упозоравају на опрез и поштовање законских прописа.

У току су прекршајни поступци против више особа које су током марта, али и од почетка године својим несавесним понашањем изазвалe пожаре на територији општина Пријепоље, Прибој и Нова Варош.

Prijepolje INFO

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR