уторак, јун 25, 2024
NaslovnaPORODICA7 stvari koje nasleđujemo samo od oca

7 stvari koje nasleđujemo samo od oca

Naravno da ste nasledili gene oba roditelja, ali ako vaš otac ima dominantne osobine, one su verovatno postale i vaše. Ispostavilo se da gentika ne utiče samo na boju očiju u građu tela, već od nje zavisi i koliko smo spremni da rizikujemo, kao i u kojoj pozi obično spavamo.


 

Genetske karakteristike koje deca nasleđuju od očeva

 

1. Bolesti srca – prema istraživanjima koje su sproveli naučnici na Univerzitetu Lester, muškarci nosioci određenog tipa hromozoma imaju skoro 50% veću verovatnoću da će patiti od bolesti koje pogađaju koronarne arterije. Pod određenim okolnostima, ova osobina se prenosi na sinove.

2. Mentalne smetnje – među mentalnim poremećajima koji se prenose sa muškarca na dete su šizofrenija i ADHD. Kako otac stari, rizik se povećava jer se DNK muškarca menja tokom godina. Što se tiče žena, njihov DNK se ne menja.

3. Krivi zubi – očevi geni su glavni za zube i oblik vilice i više utiču na kvalitet i oblik zuba od majčinih. Od oca, dete može naslediti ne samo krive, već i slabe zube sklone kvarenju.

4. Problemi sa neplodnošću – naučnici tvrde da nizak kvalitet sperme može biti genetski problem. Ako je dete rođeno posle veštačke oplodnje, onda je velika verovatnoća da će i samo patiti od neplodnosti.

5. Pol deteta – muški geni određuju pol nerođenog deteta. Predviđanje se može napraviti pregledom porodičnog stabla oca.

6. Boja očiju deteta – crte lica i boja očiju će verovatno biti isti kao i kod oca.

7. Rast (visina) deteta u velikoj meri zavisi od očevih gena. Visoki očevi obično imaju visoku decu.

 

Autor: Pixabay.com

 

Malo o inteligenciji  

1. Intelekt se ne prenosi sa oca na sina. To jest, ako je otac genije, onda njegov sin 100 odsto neće naslediti ove gene.

2. Ako ti je ćale idiot, ti ne moraš da budeš. To se ne nasleđuje i priroda je ponovo savršeno uredila stvari.

3. Intelekt od oca može naslediti ćerka i to samo polovinu.

4. Muškarac može da nasledi intelekt samo od svoje majke, koji je ona, pak, nasledila od svog oca.

5. Ćerka genija će biti tačno 50% pametna kao njen otac, ali njen sin će biti genijalac.

 

ZAKLjUČAK ZA MUŠKARCE  

Da biste prognozirali koliko će vam sin biti pametan, gledajte u oca njegove majke. Vaša ćerka će naslediti polovinu vaše pameti, ali i pola vaše gluposti. Njen sin će naslediti vaš intelekt u potpunosti.

 

ZAKLJUČAK ZA ŽENE  

Um vašeg sina je kopija vašeg oca. Vaša ćerka će po vaspitanju biti kao vi, ali će imati um svog oca. Njeni sinovi će biti mentalne kopije vašeg muža.

 

Izvor: Novosti. Foto: Pixabay.com

 

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR