четвртак, април 25, 2024
NaslovnaINFOМедији ненормалне ствари претварају у нормалност, млади више не знају шта је...

Медији ненормалне ствари претварају у нормалност, млади више не знају шта је добро, а шта лоше

То што се дешава око нас, оно што нас окружује, то нас и обликује, утиче на наше мишљење, понашање, жеље, вредности. Насловне стране или емисије у којима можемо да завиримо у туђи живот, садржаји који обилују голотињом, насиљем, трачевима, простаклуком, део су наше свакодневице. Психолог Снежана Анђелић каже за РТС да млади не могу више да одреде шта је добро, а шта лоше јер су ненормалне ствари постале нормалност.

Без правих вредности нема здравог друштва. И зато, све што се пласира и пропагира, ставља у први план преко медија, говори о томе где смо и у ком правцу се крећемо.

Годинама поједини стручњаци указују, а сви можемо посведочити, да медији који крше етичке и професионалне стандарде углавном пролазе некажњено или само са опоменама. 

Психолог Снежана Анђелић каже да се доста тога променило последњих година и да препознаје да се вредности све више мењају.

„Више не постоје породичне вредности и вредности не одређује породица него одређују медији и одређене личности које су медијски пропраћене – певачице, глумци, богаташи и квазиуспешни људи. Онда имамо младе који се оријентишу ка њима и губе праве вредности које смо годинама неговали“, истиче Анђелићева.

Наглашава да све око нас има утицај, посебно медији, јер млади људи највише времена проводе окружени медијима и друштвени мрежама.

„То има огроман утицај на њихов развој, на развој емпатије. Емисије које гледају, филмови које гледају… Има јако пуно насиља у филмовима и истраживања која показују да су таква насиља утицала на оне који су извршили масовна убиства или повређивали друге“, наводи Анђелићева.

„Вредност је човек сам по себи“

Анђелићева каже да је толиком изложеношћу нешто што је ненормално постало нормално, па млади не могу више да одреде шта је добро а шта лоше, јер лоше прихвате као нормалност и јер су ненормалне ствари постале нормалност.

Наглашава да је вредност човек сâм по себи и да сви имају обавезу да поштују друга људска бића, буду емпатични и поштују одређене нормативе који не угрожавају никога.

„Праве вредности треба да пласира целокупно друштво, култура, црква, медији… То су вредности које нас усмеравају да будемо хумани, да поштујемо друге, да будемо пожртвовани и не гледамо само себе“, истиче Анђелићева.

Каже да би требало мало времена да се читаоци и гледаоци преваспитају и да су лоши садржаји прихваћени јер других нема.

„Временом ћемо прихватити и садржаје који могу да имају добар утицај и емисије које могу да нам помогну да растемо, развијамо се и постанемо друштвено корисни људи“, каже Анђелићева.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR