петак, март 29, 2024
NaslovnaINFOКрај топлотног таласа: РХМЗ издао упозорење на пљускове са грмљавином, а ево...

Крај топлотног таласа: РХМЗ издао упозорење на пљускове са грмљавином, а ево какво нас време очекује наредних дана

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је на пад температуре и обилније падавине у наредним данима праћење пљусковима са грмљавином.
У Србији ће данас бити променљиво облачно уз мањи пад температуре. Краткотрајна киша и локални пљускови са грмљавином очекују се ујутру у Бачкој, а од средине дана у централној, источној и јужној Србији. Најнижа температура од 14 на југу до 21 на северу земље, а највиша од 30 до 34 степена. Ветар слаб и умерен, у Војводини и планинским пределима краткотрајно и јак, северни и североисточни.

Упозорење РХМЗ

РХМЗ упозорио је на пад температуре и обилније падавине у наредним данима праћење пљусковима са грмљавином.

– Данас и у првој половини следеће седмице променљиво облачно уз постепени пад температуре, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Сутра (08.08.) и прекосутра (09.08.) локално се очекују обилне падавине и град, у зони пљуска и јак ветар – стоји у упозорењу РХМЗ.

Могуће метеоропатске реакције

Биометеоролошке прилике могу имати релативно неповољан утицај на особе са варирајућим крвним притиском и срчаним проблемима, као и астматичаре. Нерасположење и главобоља су могуће метеоропатске реакције.

– Данас и у првој половини следеће седмице променљиво облачно уз постепени пад температуре, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Сутра и прекосутра локално се очекују обилне падавине и град, у зони пљуска и јак ветар – упозорио је РХМЗ.

Упаљен метео аларм

За целу територију наше државе, изузев западну Србију и Срем, упаљен је жути метео аларм због високих температура и грмљавине.

Жути метео аларм значи да време може бити потенцијално опасно.

– Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике – наводи се на званичном сајту РХМЗ-а.

Време наредних дана

У понедељак променљива облачност са сунчаним периодима уз додатни дневни развој облака и могућу појаву локалних пљускова са грмљавином. На југу Србије је мала шанса за пљускове уз врло топло време, док ће на северу бити мања врућина и већа шанса за пљускове.

Ветар слаб северних праваца, у зони пљускова на кратко појачан. Притисак око нормале. Минимална јутарња температура од 16°Ц до 22°Ц, а максимална од 30°Ц на северу до 35°Ц на југу Србије. Увече је могућа појава краткотрајне кише. Температура у 22х од 20°Ц до 24°Ц.

У уторак, среду и четвртак нижа и пријатнија температура уз развој облака и могућу појаву краткотрајних локалних пљускова са грмљавином. Дневне температуре би биле мало испод 30°Ц у већини крајева.

У петак и за идући викенд поново све топлије према данашњој прогнози.

Извор: Информер. рс

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR