петак, април 26, 2024
NaslovnaINFOКолонија белоглавих супова се увећава захваљујући посвећености Пријепољаца

Колонија белоглавих супова се увећава захваљујући посвећености Пријепољаца

Пријепољско Удружење грађана „Јадовник – нетакнута оаза“, већ 11. годину брине о хранилишту за супове и другу дивљач на том подручју. Сада су покренули пројекат „Заштитимо белоглавог супа“, који ће се реализовати до краја фебруара. Подржала их је и организација ОРКА кроз пројекат „Твоје место у Србији“.

Дугорочни циљ пројекта је допринос већ успостављеном механизму заштите белоглавог супа у специјалном резервату природе Клисура реке Милешевке. 

„Ми смо желели да овом иницијативом подстакнемо грађане наше локалне заједнице и да апелујемо да отпад животињског порекла не завршава у коритима река или на депонији, већ да се пласира на хранилиште Кашан. Такође, желели смо да подстакнемо и приватно-јавно парнертство, да унапредимо сарадњу са нашом локалном самоуправом, и овде такође желим истаћи добру сарадњу које Удружење грађана Јадовник има са ЈП Србијашуме“, рекла је Драгана Терзић из Удружења грађана „Јадовник – оаза нетакнуте природе“.

За деценију од успостављања хранилишта за небеског краља, њихова колонија је порасла са тридесетак затечених гнездећих парова на педесетак, потврђујући његову оправданост постојања, а и мештани јадовничких села имају разлог за задовољство.

„Осетили смо корист од хранилишта, јер имамо ту место за депонију да можемо да избацимо угинуле животиње и пуно нам значи то сад, лакше нам је… Како је хранилиште отворено овде, мање се дешава да дивље животиње нападају стоку и праве штету“, испричао је Семир Таловић из села Милошев До.

Стога Семир и сам, кад год може помаже члановима Удружења, који годишње на хранилиште изнесу од 30 до 50 тона животињског отпада са подручја пријепољске, и делова сјеничке и нововарошке општине, али и биљне хране.

„Долазе баш све врсте, пошто имамо ту и биљну храну, долазе јазавци, медведи, једу биљну храну, онда он долази на овај животињски отпад, долазе лисице, вукови, медведи исто једу ову животињску храну, значи, буквално, све врсте овде долазе. Ако је отворена доље хранилица на кукурузу, слијећу и остале птице“ каже Вјекослав Јоксимовић из Удружења.

На хранилишту је постављен и видео-надзор, ове године стављена је сателитска огрлица, после медведа Милоша и медведу Бори, који овде долази по оброк, али први пут и једној вучици, које научницима пружају обиље података о њиховом кретању.

Плес небеских краљева после оброка, са распоном крила и до три метра, награда је члановима Удружења, за све што последњих десет година чине за њих.

Аутор: Наталија Видић RTS

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR