петак, март 29, 2024
NaslovnaINFOЗагађивачи године: СО Пријепоље, Зиђин и ветеринарска инспекција

Загађивачи године: СО Пријепоље, Зиђин и ветеринарска инспекција

Зелени лист на свечаности у Сремским Карловицима поводом доделе признања у оквиру акције „Тражимо загађивача године и заштиника животне средине“ добило је десет појединаца, организација и институције из целе Србије за активности у области оцувања животне средине.

Скупшитна општине Пријепоље „Црни лист“ је добила због несанитарних, дивљих депонија које загађују животну средину, компанија Зиђин због недовољног улагања у смањење загађења у Бору, а Републичка ветеринарска инспекција због нерешавања проблема дивљих депонија животињског отпада.

Признање „Зелени лист“ за активности у области очувања животне средине у овој години добили су Удружење Стоп Кафилерији, Еко стаража, Подрињски антикорупцијски тим, Иницијатива Право на воду, Ево-Панчевачки рит, Екомар, Балкан Греен Енергy Неwс, Марка жвака, као и Драгана Арсић, Рамо Таксировић, Небојша Бата Јоксић.

Специјално признање ове годинине добили су амбасада краљивине Шведске за сповођење реформи у животној средини и Миодраг Обрадовић за пионирски подухват у пошумљавању голети на Пештерској висоравни.

Жири Радио Београда 2 и Покрета горана Војводине одлучили су да изрази посебну захвалност амбасади Велике Британије за акцију садње 189 стабала на обали Саве код Београдског сајма и компанију „Сбербанк Србија“ за еколошки пројекат „Сберзелено – један имејл = једно дрво“.

Жири је, такође, одлучио да посебно похвали Сашу Бјелица из Прибоја, осниваца фејсбук странице „ВоЛим не дам Лим“, за алармирање јавности о проблему плутајуће депоније на Потпецком језеру.

Акцију су, иначе, пре 38 година покренули Еколошки магазин „Чекајући ветар“ Радио Београда 2 и Друштво за чистоћу ваздуха Србије.

Циљ је унапређење заштите и очувања животне средине кроз наградивање појединаца и организација које највише брину или, с друге стране, највише загађују животну средину.

На почетку свечаности се присутнима обратио шеф Мисије Савета Европе у Београду Тобиас Флесенкемпер.

У акцији су и ове године, као предлагачи, учествовали појединци, организације и институције из целе Србије. Својим предлозима, у акцији учествује и велики новинарски жири, састављен од новинара еколошких рубрика штампаних, електронских и интернет медија из целе Србије. Након свих приспелих предлога жири је донео одлуку о добитницима овогодишњих признања.

Извор: Tanjug

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR