NUNS:Verbalnim napadima bili su izloženi još neki novinari lokalnih redakcija, poput novinarke TV Forum iz Prijepolja, Mirele Veljović

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje napade na novinare lokalnih medija koji su se dogodili u danima pred izbore i na sam izborni dan i zahteva od državnih organa da otkriju počinioce napada i pretnji i pokrenu sudske postupke.

Na dan izbora u Nišu su verbalno napadnuti novinar i fotoreporter Južnih vesti, Nikola Mitić i Matija Gačić, nakon što su zabeležili osobe sa biračkim spiskovima u dvorištu škole ispred biračkog mesta. Na njih je po obavljenom zadatku nasrnula za sada neidentifikovana osoba i pokušala da im otme fotoaparat, uz niz psovki i pretnji, poput “briši te slike” i “polomiću ti noge”.

U Kikindi je, takođe na dan izbora i ispred biračkog mesta, fizički napadnut reporter Radio DIR-a, nekadašnji sportski novinara RTS-a, Saša Mikić, nakon što je uzeo izjave od članova biračkog odbora. Trojica za sada neidentifikovanih napadača su Mikića nekoliko puta udarali po glavi i telu i naneli mu ozbiljne povrede.

Pritiscima i verbalnim napadima bili su izloženi još neki novinari lokalnih redakcija, poput novinarke TV Forum iz Prijepolja, Mirele Veljović koja je targetirana na onlajn mrežama. Sve te slučajeve NUNS je zaveo u svoju bazu napada i pritisaka na novinare i o njima će obavestiti nadležne organe i međunarodne novinarske organizacije.

I ovi poslednji napadi na lokalne novinare tokom predizborne kampanje i na dan izbora govore o drastično pogoršanim uslovima za normalan rad novinara i sve češćem ugrožavanju njihove bezbednosti, što se posebno manifestovalo i tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

NUNS je u prvih pola godine zabeležio povećan broj napada i pritisaka na novinare za gotovo 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

NUNS, 24. jun 2020. godine

Loading Facebook Comments ...

1 COMMENT

  1. Naidjoh na ovu stariju vest u zizi desavanja sa trenutnom situacijom reportera odredjenih televizija i medija. Strasno je koliko ljudi ne mogu vise ni posteno da rade svoj posao.

Leave a Reply