субота, април 20, 2024
NaslovnaINFOВучић у Пријепољу: Хоћу најбоље односе Срба и Бошњака

Вучић у Пријепољу: Хоћу најбоље односе Срба и Бошњака

Председник Србије Александар Вучић позвао је становнике Пријепоља да чувају најбоље односе између Срба и Бошњака. Током посете Златиборском округу, председник је отворио хотел „Терме 36.6“ у Прибоју, а планирано је и отварање фабрике АФТ.

„Моја порука вама је да желим да чувате најбоље односе између Срба и Бошњака. Што се мира и стабилности тиче, то у Србији имамо, али хоћу да будемо најближи“, рекао је председник обраћајући се окупљеним грађанима.

Вучић је казао да је у Пријепољу разговарао са дечацима Страхињом и Милованом, али и са Вахидом и Најлом.

„Желим да имате најближе и најбоље односе, и да бринемо једни о другима – Срби о Бошњацима, Бошњаци о Србима“, нагласио је он.

Председник је најавио да ће до краја године почети изградња гасовода за Пријепоље, Прибој, Сјеницу и Нову Варош.

„Ове године крећемо и 30 милиона евра улажемо, добијате гасовод. Мислим да је то важна вест“, поручио је Вучић грађанима.

Директор Србијагаса Душан Бајатовић информисао је председника да би гасовод од Златибора до Прибоја коштао око 10 милиона евра, затим до Бистрице још 12, до Пријепоља још пет милиона, толико још до Нове Вароши и око додатних 12 милиона до Сјенице.

То је укупно око 45 милиона евра, за изградњу челичног гасовода, уз још око 30 за секундарни гасовод.

„То се налази у просторном плану Србије и може брзо да почне да се пројектује и да се ради“, рекао је Бајатовић.

Председник је затим позвао телефоном министра финансија Синишу Малог, који је потврдио да у буџету има простора за улагање од 30 милиона евра у гасовод за те четири општине до краја године.

Вучић је истакао да је гасовод стратешки важан, због инвеститора, али и становништва, да би имали чист ваздух, да се не би грејали на чврста горива, али и да би им грејање било јефтиније.

„Важно је за долазак фабрика, које без тога не долазе. А, не можемо да урадимо за Пријепоље, а да не урадимо за Прибој, Сјеницу, Нову Варош“, рекао је Вучић. 

Председнику су грађани скренули пажњу и на проблем са трафостаницом, додајући да им „треба струја“, а он им је обећао решење и тог проблема.

Једна од мештанки пожалила се председнику што њена ћерка, која је завршила психологију, нема посла, иако је, каже, упражњено место психолога три године у Здравственом центру Ужице.

Вучић је узвратио да није проблем у надлежнима у Здравственом центру, већ у њему, односно у одлуци да се не оптерећује државни сектор са много плата, већ да буде на нивоу 28.000-29.000 људи, како држава не би морала да подиже дажбине за приватни сектор.

„Добар део тих мера смо укинули, па ћемо да видимо и на састанку са председницима општина. Добићете одговор чим будем завршио састанак“, рекао јој је Вучић.

У плану и изградња путева 

Председник је током разговора са грађанима Пријепоља рекао да ће већ за 15 до 20 дана доћи машине које ће урадити три пута, од Пријепоља до Милешеве, пут до Ивања, као и пут Камена Гора – Баре.

„Већ за 15 до 20 дана машине излазе на терен“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је стратешки најважније да се ураде путеви, како би дошли инвеститори у тај крај.

Вучић каже да ће држава урадити брзу саобраћајницу која ће спојити Пријепоље са Дугом Пољаном, где ће проћи деоница аутопута Пожега – Дуга Пољана – Бољаре на граници са Црном Гором.

Подсетио је да ће тај део Србије бити повезан аутопутем до Котромана.

„Неће инвеститори да дођу тамо где нема брзе саобраћајнице и аутопута“, напоменуо је Вучић.

Додао је да у Пријепољу треба изградити и гасовод, канализацију и друго, али да ће се прво радити на путевима пошто је у разговору с грађанима видео да им је то најпотребније.

Додао је да, на пример, Теклас хоће да гради још једну фабрику, али да је потребно да се развуче гасовод од Лесковца до Врања.

Слика може припадати 1 особа, стоји и напољу

Субвенције за набавку нових трактора 

Председник je рекао да ће држава обезбедити субвенције у износу од 50 одсто за набавку укупно 750 нових трактора у Србији, како би сеоска домаћинства могла да обнове механизацију.

Вучић је током разговора са пољопривредницима у Пријепољу видео нове тракторе који су набављени путем субвенција.

Вучић је истакао да је циљ да се подигне пољопривреда и да је то била његова идеја када се вратио са пута из Индије, где је видео да држава тако обнавља механизацију сеоских домаћинстава.

„Хтео сам да видим те тракторе које плаћамо“, додао је Вучић

Слика може припадати напољу

Пољопривредници су му том приликом рекли да им пуно значи то што су набавили нове тракторе.

„Ја нећу да се женим док не узмем нови трактор“, казао је Вучићу младић Денис. Председник му је на то поручио да треба што пре да се жени како би било што више деце.

Биће више трактора уз помоћ државе, поручио је Вучић и истакао да је много важније да имамо више деце.

Једна жена му је рекла да се вратила из Београда када је завршила Пољопривредни факултет и да се сада бави пољопривредом. Поклонила му је свој производ – теглу са сувим шљивама и орасима преливеним медом.

Грађани су се жалили председнику на нестабилну струју због трафо станице која, како су рекли, испада кад падне прва киша. Вучић је казао да ће то проверити ЕПС и ЕМС, као и да ће бити направљена нова трафо станица.

Такође, становници Пријепоља су казали да је још увек затворена нова спортска дворана, иако је добила употребну дозволу, затим да се када пада киша на магистралном путу у Жупи направи језеро.

Вучић је рекао да ће видети о чему се ради када је реч о дворани, као и да ће са Путевима Србије видети шта се дешава са путем у Жупи, али је замолио грађане да и сами воде рачуна и не затрпавају одводне канале.

Једна привредница из Пријепоља му је захвалила што је посетио тај крај и на свему што, како је рекла, ради за Србију и свој народ.

За шест до 12 месеци договор за нову фабрику у Пријепољу 

Председник Србије је, уочи почетка састанка у општини Пријепоље, рекао окупљеним грађанима да ће покушати у наредних шест до 12 месеци да са неким инвеститором договори изградњу нове фабрике у Пријепољу.

Вучић је грађанима на Тргу братства и јединства обећао да ће држава зато инвестирати у путеве, градњу брзе саобраћајнице, гасификацију и друго, јер је то услов за долазак инвеститора.

Слика може припадати 2 особе

Председник је затим започео састанак са председницима општина Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница, коме присуствују и министри Томислав Момировић, Златибор Лончар, Анђелка Атанасковић, Ирена Вујовић, као и директори државних предузећа Милорад Грчић, Горан Пузовић, Душан Бајатовић, Зоран Дробњак, Бојан Атлагић и Небојша Шурлан, као и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.

Председник је посету Златиборском округу наставио у Прибоју где је отворио хотел „Терме 36.6“, а потом је у плану и отварање фабрике АФТ.

Некадашњи хотел „Прибој“, који се налази у центру старог Прибоја, отворен 1950. године, касније познат под именом хотел „Бић“, од данас, потпуно реновиран, носи назив „Терме 36.6“.

АФТ је немачка компанија која се бави производњом делова за аутомобилску индустрију и која ће данас званично отворити своју фабрику и у Прибоју.

Да покушамо да решимо многе проблеме у овом крају

Вучић је поручио грађанима да ће држава у том крају радити на изградњи и обнови путева и изградњи гасовода, што ће привући инвеститоре у Пријепоље, а то ће значити посао и бољи животни стандард за све грађане.

„Данас ћемо да покушамо да многе проблеме Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши и Сјенице решимо. Запамтите моје обећање, урадићемо за све четири општине примарни и секундарни гасовод“, рекао је Вучић.

То ће коштати око 75 милиона евра, али је то промена живота у овом крају Србије и то ће држава да преузме на себе, истакао је Вучић.

„Радићемо путеве, то ће да мења ваш живот овде. Радићемо пут до Милешеве, гледаћемо да кренемо да радимо пут Милешева-Водена пољана, као и Баре-Kамена гора, а 80 милиона ћемо да уложимо у пут од Пријепоља до Ивања, и од Ивање до Сопотнице“, прецизирао је Вучић.

Додао је да у месту Бродареву има великих проблема чим киша падне, па ће бити очишћени канали, проширени браници, како би путеви били безбеднији.

Обећао је и у Жупи нову трафостаницу, као и на неколико места потпуно уређење нисконапонске мреже, како би сви мештани имали струју.

„Радићемо брзу саобраћајницу, да спојимо Пријепоље са ауто-путем, јер тада ће долазити инвеститори. Ићи ћемо на даља улагања у здравствени центар. Помоћи ћемо општини да врати дугове. Све радимо да бисмо привукли неког од већих инвеститора“, рекао је Вучић наводећи да је Пријепоље једно од 19 места у које није доведен значајнији инвеститор.

„У Прибоју данас отварам немачку фабрику. Ускоро ће и у Пријепоље доћи неки од инвеститора, и кренућемо да запошљавамо људе после много година“, рекао је Вучић.

Иначе Вучић је на свом Фејсбук налогу после посете Пријепољу објавио:

Hvala vam na ovako lepoj dobrodošlici, imao sam priliku danas da razgovaram sa divnim ljudima. Pokušaćemo da mnoge probleme Prijepolja, Priboja, Sjenice i Nove Varoši rešimo.Strateški je najvažnije da bi došli investitori, da napravimo brzu saobraćajnicu koja bi Prijepolje spojila sa Dugom Poljanom i auto-putem. Napravićemo za našu decu bezbednije puteve. Pitanje gasovoda je takođe strateški značajno, zbog fabrika, stanovništva, čistog vazduha. ✅ Ogromna vest je da ćete dobiti gasovod! Ove godine stavljamo u plan, 30 miliona evra ulažemo i to je važna stvar za sve ljude u Prijepolju.✅ Sve ovo radimo da bismo privukli nekog od većih investitora, da bismo krenuli da zapošljavamo ljude posle mnogo godina otkaza i propadanja. 🔹 Predsednik Vučić u razgovoru sa meštanima i poljoprivrednim proizvođačima u Prijepolju.

РТС / Aleksandar Vučić / TANJUG / ТВ Пинк /Пријепоље ИНФО

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR