Пријепољски спортисти незадовољни СЕЛЕКТИВНИМ СПРОВОЂЕЊЕМ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ – онемогућено одржавање спортских манифестација

Спортско удружење КМФ ПП 192 Пријепоље упутило је апел

— ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
— Кабинету председнице Владе
— Министарству омладине и спорта
— Кризном штабу за сузбијање заразне болести COVID-19

Које преносимо у целости:

С обзиром на то да је након проглашења ванредне ситуације у нашој општини онемогућено одржавање спортских манифестација (на шта смо упозорени од стране надлежних органа – МУП-а и Општине Пријепоље), то смо Влади Р. Србије, председници Владе, Министарству омладине и спорта, те председнику, Општинском већу и начелнику Општинске управе општине Пријепоље упутили апел ради хитног решавања овог горућег проблема.
❗️❗️❗️

— ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
— Кабинету председнице Владе
— Министарству омладине и спорта
— Кризном штабу за сузбијање заразне болести COVID-19

Поштовани,

Обраћамо Вам се због проблема који је неочекивано задесио пријепољски спорт и спортисте. Наиме, пре четири дана, 7.11.2020. године у нашој општини је проглашена ванредна ситуација. Њено проглашење за собом повлачи примену члана 9а Уредбе Владе Р. Србије о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19, а којим је, између осталог прописано и:
— забрана окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите;
— у јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите;
— забрана организовања свечаности, као и организовања спортских и забрана забавних манифестација.

Неспорно је да се прописи морају спроводити. Међутим, ПРОБЛЕМ ЈЕ У СЕЛЕКТИВНОМ СПРОВОЂЕЊУ ОВОГ ЧЛАНА УРЕДБЕ. Наиме, ванредна ситуација је на снази у скоро 20 општина и градова у Србији, али се у свим тим јединицима локалне самоуправе спортске манифестације (утакмице, тренинзи и сл.) одржавају без икаквих проблема (наравно уз поштовање других, оправдано веома рестриктивних „COVID-19 мера“). Свугде, осим у Пријепољу!

Као најочигледније примере наводимо Крагујевац (ванредна ситуација на снази од 30. јуна), Београд (од 3. јула), Ваљево (од 7. јула), Трстеник (од 30. септембра), Нови Пазар (од 10. октобра)… У СВИМ ОВИМ МЕСТИМА СЕ СВЕ СПОРТСКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ НЕСМЕТАНО ОДРЖАВАЈУ: осим првенствених и куп утакмица у свим спортовима и у мушкој и у женској конкуренцији у свим категоријама, одиграно је и неколико утакмица међународног карактера: квалификације за Лигу шампиона, Лигу Европе, две утакмице Лиге Европе, Евролига, Еврокуп, АБА лига, као и утакмице репрезентације Србије у футсалу, те две утакмице репрезентације Србије у фудбалу, а сутра (12.11) ће бити одиграна још једна: Србија – Шкотска…

С друге стране, на сајту Општине Пријепоље објављено је и прослеђено медијима обавештење о обавезном поштовању мера из члана 9а предметне Уредбе (http://www.opstinaprijepolje.rs/…/obavestenje%20o%20merama.…), што за собом повлачи немогућност било каквих спортских активности (што тренинга, што утакмица), због чега је прошлог викенда забрањено одигравање фудбалске утакмице између ФК Јасен и ФК Полимље, а након пријаве утакмица од стране надлежног органа (МУП-а) добија се упозорење о кршењу члана 9а Уредбе, па су поједини клубови већ отказали утакмице чије је одигравање планирано за предстојећи викенд.

Строго правно гледано ниједна од ових спортских манифестација се не би смела одржавати, а сви организатори и учесници би били одговорни, укључујући и кривичну одговорност, посебно имајући у виду одредбу из члана 248. Кривичног законика (кривично дело Непоступање по здравственим прописима за време епидемије). Свима нама је то јасно. Међутим, немогуће је да се предметна одредба (члан 9а ове Уредбе) не спроводи НИГДЕ У СРБИЈИ, ОСИМ У ПРИЈЕПОЉУ. У крајњем случају то је и дискриминаторски по пријепољски спорт, пријепољске клубове и пријепољске спортисте.

Још једном – није проблем у пропису, већ у његовој селективној примени! Ако је могуће да се несметано и без санкција одигравају утакмице у свим другим општинама и градовима у којима је на снази ванредна ситуација, укључујући и сутрашњу међународну фудбалску утакмицу између Србије и Шкотске, могуће је да се то несметано и без санкција омогући и Пријепољу.

Из тих разлога, позивамо Вас, да се што хитније заложите и решите овај за нас горући проблем. Свесни смо да Вас ми не можемо позивати да наложите да се предметна одредба не спроводи, али оно што можете јесте да ту одредбу „суспендујете“, односно измените тако да самим проглашењем ванредне ситуације на подручју неке јединице локалне самоуправе не повлачи за собом мере и рестрикције, већ да се јединицама локалне самоуправе омогући да самостално, у складу са тежином ситуације са COVID-19 и сопственим потребама и проценама, одреде мере и рестрикције које сматрају неопходним. Или једноставно да из овог члана бришете мере којима се онемогућава одржавање спортских манифестација.

Искрено Вам захваљујемо на стрпљењу у читању овог писма и молимо да што пре услишите овај наш апел.
У име играча и руководства клуба, унапред захвалан,

Секретар СУ “КМФ ПП 192” Пријепоље
Виктор Ратковић

Број: 48-01/20
У Пријепољу, 11.11.2020. године

Фотографија корисника КМФ ПП 192 Пријепоље - KMF PP 192 Prijepolje
Фотографија корисника КМФ ПП 192 Пријепоље - KMF PP 192 Prijepolje

Leave a Reply