субота, април 20, 2024
NaslovnaINFOЛокалне самоуправе упозорене да предузму превентивне мере како би се ризици од...

Локалне самоуправе упозорене да предузму превентивне мере како би се ризици од најављених бујичних поплава свели на минимум

Чаушић за РТС: Подигнута приправност, ни најмоћнији нису безбедни када природа покаже ћуд

Лука Чаушић, в. д. помоћника министра за унутрашње послове и начелника Сектора за ванредне ситуације каже за РТС да су локалне самоуправе упозорене да предузму превентивне мере како би се ризици од бујичних поплава свели на минимум. Напомиње да се сценарио из 2014. може поновити јер, како истиче, ни најмоћније земље нису безбедне када природа покаже своју ћуд, као сада у Немачкој. Наводи да смо далеко безбеднији, јер су од 2014. милиони уложени у ојачавање и корита и бедема.

Лука Чаушић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да припадници Сектора имају на десетине интервенција које се тичу отклањања грања, црпљења воде.

„Подигли смо максимално приправност наших људи, а упутили смо и упозорење локалним самоуправама да преузму превентивне мере да се смање на минимум ризици од бујичних поплава“, казао је Чаушић.

Наводи да има проблема и са градом и са урбаним поплавама, али за сада нема угрожених људи. Додаје да су у контакту са колегама из РХМЗ-а и колегама из Србијавода и да се прати стање.

„Када су у питању бујичне поплаве, не можете тачно да кажете где се може то десити. Али протеклих месеци смо обишли 55 локалних самоуправа, дакле десет округа, тамо где смо уочили вишегодишње проблеме да би се радило на превентиви. Републички штаб за ванредне ситуације је на последњој седници упутио налоге, па ћемо сада да пратимо шта се дешава. Превентива је оно на чему морамо да радимо, а у оперативном смислу мислим да смо далеко спремнији него 2014. године“, казао је Чаушић.

Има довољно људи и опреме 

Сценарио из 2014. се, каже, може поновити.

„Ниједна, па ни најмоћније земље нису безбедне када природа покаже своју ћуд, као што је пример у Немачкој. У спасилачку службу у Србији се деценијама није улагало. Након 2014. Сектор за ванредне ситуације обнавља своје капацитете, на десетине возила смо купили. Да илуструјем, 2014. смо имали шест тимова за спасавање на води, а сада их имамо 27″, казао је Чаушић.

У овом моменту, додаје, није потребно да се људи евакуишу.

„Ми ћемо на терену да издамо таква упутства. Да замолим да када дође до овакве ситуације да грађани слушају апеле државних органа. Тако штите и себе и наше припаднике који морају да дођу да их спасу, ако они то не ураде“, навео је Чаушић.

Напомиње да има довољно људи и опреме.

„Континуирано је улагање у опрему. Сада радимо на подизању система добровољног ватрогаства, то је једна озбиљна снага. Далеко смо безбеднији, од 2014. су милиони уложени у ојачавање и корита и бедема. Али, да потпуно искључимо овакву катастрофу, па сви смо свесни да се клима толико мења да не можете да кажете да сте потпуно сигурни, што и видимо у Немачкој и Белгији“, казао је Чаушић.

Донета одлука да се награде сви ватрогасци у Србији

Наводи да никада не можете да кажете у ком смеру ће ићи пожари, као што је онај на Црном врху.

„Хеликоптерска служба МУП-а свакако нама помаже. У овом пожару је задимљеност велика и није ефикасно гасити га сем природним путем. Ту шишарка може да пребаци линију одбране и да се на потпуно новом месту створи пожар“, напомиње Чаушић.

Када видите ватрогасце да на плус 40 степени Целзијуса гасе пожар у пуној опреми, онда схватите колико је то тежак посао.

„Министар Вулин је донео историјску одлуку да се награде сви ватрогасци у Србији. Ја сам му заиста захвалан на томе. Ту се показује колико држава цени њихов труд и рад“, казао је Чаушић.

Када су у питању пожари у градовима, апелује да се клима-уређаји не остављају укључени.

„Када смо на отвореном, не прилазити у шуми отвореном пламену, никако не палити стрњику, јер поред тога што долази до људских жртава долази и до материјалне штете. То је један од узрока пожара на отвореном“, закључио је Чаушић.

РТС

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR