понедељак, јул 22, 2024
NaslovnaINFOЕпископ Атанасије служио парастос невино пострадалим у НАТО агресији 1999. године

Епископ Атанасије служио парастос невино пострадалим у НАТО агресији 1999. године

На дан када је, пре 23 године, почела агресија НАТО пакта на Србију и Црну Гору, тадашњу Савезну Републику Југославију, у четвртак 24. марта 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у Вазнесењском храму манастира Милешеве, помен свим невино пострадалим у тој неправедној акцији велике војне алијансе.

Након одслуженог помена Преосвећени је присутне подсетио зашто је важно да не заборављамо овај, како неко рече, за све Србе тужан дан: – Сажаљење према страдалнику велики је домет људске личности, људске доброте, љубави човечије. Али, ми пошто свему приступамо, или трудимо се да приступамо, на потпун, јеванђелски начин, и да о свему расуђујемо по Јеванђељу, овај данашњи дан обележавамо са више ознака, тако да поред тог сажаљевања овај дан видимо, пре свега, као дан великог сећања, дан молитве и превасходно дан учења. Позивам све да са овим стремљењима, а на јеванђелски начин, приступимо овом дану. Јер ако то учинимо биће нам спасоносно, и биће спасоносно за цело човечанство.

– Сваке године, на данашњи дан, подсећамо да то није био хуман већ један дубоко неправедан и нечовечан чин у којем је човек који је био јачи напао слабијега, и намерно онда тај чин означио погрешним, супротним именом, да је то хуман чин. Ту је човек нападач обрукао себе.

– Ми показујемо на данашњи дан да они који су пострадали јесу вредни сећања и памћења, јер, Господ Бог их држи у Свом сећању, пре свега, а и ми, Црква Христова, Божија, чувамо их у свом сећању и ево, помињемо их, више хиљада људи невино пострадалих. Последице тога напада осећају се и дејствују и дан-данас.

– Посматрајући све на јеванђелски начин видимо, учимо, о томе колико је човек способан за зло и спреман за зло, злољубив, како се лако упућује на зло кад има прилику да зло чини. Али, учимо се и о томе колико човек може да буде и добар, колико може на путу невиности да истраје и издржи кад је са Богом. Јер Господ је загарантовао да они који у Њега верују биће оспособљени Њиме да све поднесу, све што их у животу, на том путу Божијем, путу доброте и љубави, снађе.

– На данашњи дан, нарочито, позивамо све људе, цело човечанство, да се подсети на Христове речи: Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом, свим умом својим, и ближњега свога као себе самога. И нема веће љубави од те да ко живот свој положи за ближњега свога. Видите колико је то далеко од оног агресорског чина, учињеног 1999. године. Ми смо позвани да увек у свести имамо те Христове речи, јер, то су речи Спаситеља. Господ је подсетио да је Он Пут, Истина и Живот. Једини Спаситељ света је Господ наш и једини пут Живота је тај који је Он прокрчио победивши непријатеља људскога. Он је, пре свега, Истина, Њиме видимо шта је шта, шта је заиста добро а шта је зло, Њиме јасно сагледавамо овај свет, овај живот.

– Молимо се Богу да, као и претке наше, оспособи и нас, на путу истине, да нас оспособи за доброту, за љубав, да будемо народ Божији као и свети преци наши, да се увек можемо определити за истину и правду Царства Небескога, позвао је Епископ Атанасије све људе добре воље, свуда у свету.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR