четвртак, април 18, 2024
NaslovnaCRKVE I MANASTIRIБожићна порука Епископа милешевског Атанасија

Божићна порука Епископа милешевског Атанасија

У среду, 5. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је упутио Божићну поруку и благослов свим људима добре воље Милешевске епархије.

Владика је између осталог рекао: – Божић је дан у години када највише пажње посвећујемо Богу и једни другима. Бог је зажелео да живи са нама и уприличио је себе да дође у наш живот, и управо на дан Божића ми се сусрећемо, Бог и човек. Сусрећемо се и настављамо да живимо заједно, Бог који силази из својих небеских висина, заснива своју Заједницу са човеком.

– Бог је уприличио Себе и успоставља нови стил живота. Пећину у којој је рођен Он испуњава љубављу и миром. Он дише љубављу и уноси мир, пре свега у ту пећину у којој је рођен, а онда тим миром и љубављу настоји, и дан данас, да испуни цео свет. То је тај нови стил живота који Он доноси и у чему Он показује пример.

– Бог је уприличио Себе за овај сусрет и, да би овај сусрет био прави тражи се од нас да и ми уприличимо себе, да направимо Богу места, да не буде онако као приликом Његовог рођења, да не беше места за Њега у људским домовима.

– Три су места на којима треба да направимо места за Бога. Прво је срце људско, затим храм Божији и на крају породични дом у коме живимо. А онда и цео свет постаје храм Божији, ако успемо ова три места тако да уприличимо да у њима има места за Бога.

– Храм је место у ком се окупљамо, и није случајно да се храм Божији зове црква, јер, Црква представља ту заједницу Бога и људи и та заједница се рађа и ствара, окупља и обнавља себе управо ту, у храму, и зато се храм зове црква, место сабирања. Ту се најдубље и најпотпуније сусрећемо с Богом. Нарочито о Божићу сви пропратни догађаји везани су за то подсећање да Бога сусрећемо, и то што остваримо у храму носимо са собом у своје домове, и појачавамо тај доживљај у срцима својим.

– Може се већ из свега закључити да је Божић дан када највише остварујемо заједништво једни са другима. Зато је позив, нарочито на Божић, да се сви окупљамо у храму и држимо то заједништво.

– Нарочито на Божић имамо разлога да се уздигнемо изнад свих људских слабости, као што су малаксалост, усамљеност, туга, јер је Бог дошао да буде наш пријатељ, да буде у нашем животу, да нас испуни том небеском ведрином, позивом ка небеским хоризонтима, ка вечности. Свесни тога ми можемо савладати и те слабости усамљености.

– Срце је нарочито битно место у ком треба направити места за Бога. Јако мало се говори о том личном уприличавању човека за сусрет са Богом. То уприличавање подразумева, пре свега, чишћење себе од греха. Јер, неће бити места за Бога у нашим срцима уколико смо подложни разним похлепама земаљског живота, властољубљу, среброљубљу, уколико смо опхрвани завишћу, злобом, разним себичностима. У срцу ће бити места за Бога уколико смо способни да волимо једни друге.

– Посебну пажњу треба обратити на дом човеков, на породицу. Породица треба да одсликава онај догађај из Витлејемске пећине. Најсавршенији породични сусрет био је управо ту, приликом Христовог рођења. Свака породица, родитељски дом, треба да подсећа на тај мир, ту љубав и ту слогу, то савршенство које је онда владало. Јер, Господ је желео да сваки дом буде тако испуњен миром, сигурношћу, љубављу.

– Тема Божића је сусрет са Богом, и на Божић обнављамо наш лични сусрет са Богом, учвршћујемо га и настављамо да живимо са Њиме, и да живимо тим новим стилом живота који је Он успоставио, започео, који је Он показао и који подржава, а то је живот у слози и љубави, који онда за свој резултат има мир, спокој, сигурност, и све то се онда прелива у вечност, поручио је Епископ Атанасије.

Честитајући Божић свима, на просторима Епархије милешевске, Епископ Атанасије је пожелео да радост Божића осете сви, у својим домовима, храмовима и на сваком месту где људи живе.

ХРИСТОС СЕ РОДИ – ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR