четвртак, април 18, 2024
NaslovnaINFOБез пливања за часни крст у Пријепољу због неповољне епидемиолошке ситуације

Без пливања за часни крст у Пријепољу због неповољне епидемиолошке ситуације

Како јавља Форум ИНФО ;

Српска православна црква и православни верници 18. јануара славе Крстовдан. Зимски Крстовдан слави се уочи Богојављења, када се традиционално плива за часни крст, које ће ове године изостати због неповољне епидемиолошке ситуације.

Крстовдан се слави као успомена на прве хришћене који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди.  У православним храмовима се на Крстовдан освећује Крстовданска водица која се после водоосвећења дели верницима и према обичају, чува у кућама ради здравља. Kрстовдан славимо увек уочи Богојављења и спада у непокретне празнике. У календару Српске православне цркве овај празник није обележен црвеним словом, за разлику од Kрстовдана који се слави 27. септембра, као успомена на проналажење Часног Kрста, на којем је на Голготи разапет Христос.

Kрстовдан, уочи Богојављења, је посни дан за православне вернике, без обзира на то који дан у недељи „пада“. У народу постоји изрека „Kо се крстом крсти на Kрстовдан пости“. Верује се да се вечерас у поноћ, пред Богојављење, отвара небо и Бог јавља људима. Чека се поноћ, када уз молитву треба изговорити жељу.

У уторак, 19. јануара  Српска православна црква  слави Богојављење, празник крштења Исуса Христа, којим је почела његова мисија хришћанске проповеди. На овај дан се ширим  Србије,  традиционално организује такмичење – Богојављенско пливање за Часни крст. Пливање за часни крст у Пријепољу, које је требало да буде одржано на Богојављање, ове године је отказано због неповољне епидемиолошке ситуације изазване корона вирусом, потврдио нам је пријепољски архијерејски намесник Игор Ерић. Како нам је рекао света архијерејска литургија ће се у храму Светог Василија Острошког служити са почетком у 6 сати. У наставку литургије биће обављено велико водоосвећење водице која ће се након тога делити верницима уз поштовање епидемиолошких мера. Опширније на: https://foruminfo.rs

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR